Bent Sigmund Olsen fra Likestilt Arbeidsliv ,et prosjekt i regi av Vest-Agder og Aust-Agder fylkeskommuner, med Høyres Renate Hægeland og Joakim Hanssen, daglig leder i Fundament.

- #Metoo er en ball som har begynt å rulle

02.02.2018 | Ingrid Michalsen
Næringsforeningen og Sanitetsforeningen arrangerte torsdag #metoo-debatt. Flere i både salen og panelet etterlyste debatten på Sørlandet.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
- Vi ser bare begynnelsen. Det kommer mer. Metoo er en ball som har begynt å rulle, mener Bent Sigmund Olsen, fra prosjektet Likestilt Arbeidsliv i Vest-Agder og Aust-Agder fylkeskommuner.

Torsdag 1. februar deltok han i paneldebatt om #metoo hos Næringsforeningen. Rundt 60 personer hadde tatt turen for å høre på debatten.

Og flere etterlyste metoo-kampanjen på Sørlandet.

- En har forestillingen om at alt er så greit på Sørlandet. Men det er det jo ikke. Jeg tror det skjer minst like mye seksuell trakassering i vår region, men jeg tror det er mye mindre rom for å ta opp ting som er vanskelige her, sier Renate Hægeland, gruppeleder i Kristiansand Høyre.

[caption id="attachment_11654" align="aligncenter" width="664"] Rundt 50 personer møtte opp før å høre på Metoo-debatten hos Næringsforeningen torsdag 1. februar.[/caption]

- Jeg sjekket litt før jeg kom hit i dag, og mediene på Sørlandet har skrevet veldig lite om denne saken. Men det kommer kanskje nå?, undret ordstyrer for debatten, Mette Hanekamhaug, politisk rådgiver i Norske kvinners sanitetsforening.

Det at Sørlandet også har mange konservative, religiøse miljø ble også nevnt som en faktor for det kan være vanskelig å snakke åpent om temaet i deler av landsdelen.

- Jeg har selv vokst opp i en menighet hvor kvinner ikke skal ha stemmerett, sånn sett er det mange av disse miljøene som ligger en god del år tilbake i tid når det gjelder holdninger og kjønnsrollemønstre, sier Joakim Hanssen, daglig leder i Fundament.

Generasjonsskifte

Olsen understreket at han tror metoo også gir uttrykk for at generasjonsskifte.

- De som har hatt definisjonsmakten i arbeidslivet lenge nå, og som har lederollene, de er gjerne i slutten av 50- eller 60-årene og snart på vei ut av arbeidslivet. Jeg mener metoo-saken viser kollisjonen mellom kulturen og tiden disse har vokst opp i, med alt det innebærer av "gangbar" oppførsel og måte å snakke på, og hva vår generasjon gidder å finne seg i. Ta for eksempel i legeyrket. På 70-tallet og 80-tallet var det primært menn som ble utdannet leger. Kvinner ble sykepleiere. Nå har dette snudd, over 60 prosent av studentene på medisin er nå kvinner. Og da er de helt naturlig at vi får et skikkelig kulturskifte, og at gamle holdninger blir røsket opp i, sier Olsen.

Flere i debatten snakket også om ansvaret som hviler på ledere i å skape god bedriftskultur.

- Det finnes utrolig mange dårlige ledere som ikke egner seg som det og som heller ikke får noe opplæring i rollen. Det er et av de første stedene man kan begynne for å rydde opp i dårlige bedriftskulturer, mener Hægeland.

- For meg handler dette om noe så enkelt som god folkeskikk, det å behandle alle mennesker med respekt. For meg er det en selvfølge som leder, men det er det åpenbart ikke for alle, og det er trist, sier Joakim Hanssen i Fundament.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet i Kristiansand, Mette Gundersen, er glad for at kampanjen nå har dukket opp.

- Jeg har jobbet med likestilling i over 20 år i politikken, da er det veldig gledelig å se at denne tematikken endelig får så stort fokus. Jeg tror det er viktig er å satse på tiltak som mangfoldsledelse, hvor du skaper kultur og rom for annerledeshet i bedriften, sier Gundersen.

[caption id="attachment_11653" align="aligncenter" width="668"] Ordstyrer Mette Hanekamhaug og advokat Solveig Løhaugen (t.h.).[/caption]

Alkohol del av problemet

Advokat Solveig Løhaugen i Wigemyr & Co pekte også på alkoholens rolle i trakasseringssakene.

- Vi må erkjenne at alkoholbruken er en del av problemet. Det blir et slags "frikort" for uakseptabel oppførsel, og mange av disse sakene er knyttet opp til fester hvor det er alkohol.

Inger Grete Lia Stålesen, tidligere ansatt i politiet med over 20 års erfaring med overgrepssaker, var helt tydelig på hva som skal til.

- Vi kan snakke mye om holdninger, men det er handlinger som gjelder. Det å handle. Neste gang du ser noen som blir trakassert eller utsatt for upassende oppførsel, så sier du fra. Hvis ikke er du med på å bidra til at det skjer.

Odd Nordmo, Høyre-politiker og tidligere kollega av Stålesen i politiet, supplerte.

- Og så må det få konsekvenser. Trakasserer en kolleger eller ansatte, så må det få klare konsekvenser.

 
facebook