Masterstudent Rebecca Christiansen skrive masteroppgave om kvinner og lederstillinger på Sørlandet. Kronikken under stod først på trykk i Fædrelandsvennen 21. mars i år.

- Vi trenger flere kritiske kvinner

27.03.2017 | Kronikk Rebecca Christensen
7. mars lanserte Næringsforeningen i Kristiansandsregionen sitt nye forretningsnettverk "Women in Business". Lanseringen var en stor suksess med 200 deltakere og gode foredragsholdere.
Jeg har vært på et par foredrag rettet mot kvinner med ambisjoner. Mye av foredragsholdere snakker om å omgi seg personer som gir deg energi i hverdagen. Foredragsholdere fokusere også på å tegne livshjul eller lage en oversikt over roller som er viktig for deg i livet. Det er viktig å finne områder som gir deg rebecca christiansenmestringsglede hver dag.

Kadra Yusef skrev for en uke siden en viktig kronikk i Dagsavisen med tittelen "damer og demokrati" (Link). Her retter hun fokus mot "at mange av oss kvinner bare vil ha det koselig og behagelig, reise innover, kjenne etter, sky kritikk og alt som kan være litt ubehagelig."
Andelen kvinnelige ledere her er dårligere enn landsgjennomsnittet og dårligere enn andre byer vi vil sammenligne oss med som Oslo og Stavanger.

Mange av foredragsholdere er nettopp i dette landskapet. Det snakkes om det indre og om å være seg selv. Jeg kan ikke helt se for meg en samling med mannlige ledere som t
egner livshjul og hvor de minner hverandre på "alltid vær deg selv".

Ledelse handler om mye mer enn å være seg selv. Mange kvinnelige toppledere fokusere på at de ble sett i sin karriere, men få fokuserer på det arbeidet de selv har lagt inn på veien til toppen. Det er få som problematiserer lederrollen utover "det blåser på toppen."

Jeg sier ikke at kvinner må bli mer som menn og slutte å snakke om reisen innover. Kvinner er ikke som menn og våre livserfaringer tilsier at vi må ha andre diskusjoner enn menn.

Likevel blir jeg bekymret over oppfordringen om å alltid omgi deg med personer som gir deg positivt energi. Vi bør også omgi oss med personer som stiller kritiske spørsmål og som utfordrer oss. Samfunnet og organisasjoner trenger kritiske kvinner.

Det er mye å være kritisk over også på ledernivå. Et eksempel som har irritert meg i nyere tid er da Jan Tore Sanner skulle ansatte ny sjef for husbanken. Da endret Sanner stillingsutlysningen fra krav om høyere utdannelse til et ønske om høyere utdannelse bare for å ansette en Høyremann. Det ble også kjent at kvalifiserte kvinnelige kandidater ikke ble innkalt til intervju. For Sanner ble ikke konsekvensene verre enn et par kritiske artikler i media.

På Agder er jo ikke situasjonen noen bedre. Andelen kvinnelige ledere her er dårligere enn landsgjennomsnittet og dårligere enn andre byer vi vil sammenligne oss med som Oslo og Stavanger. Dette problemet ble jo synliggjort da den nye ledergruppen til Agderpolitiet ble offentliggjort. Andelen kvinner var begredelig. Igjen så ble ikke konsekvensene større enn et par kritiske artikler i media.

«Women in business» viste at vi har 200 kvinner på Agder som vil gjøre noe med dette problemet. På lanseringen opplevde jeg gode diskusjoner hvor kvinner nettopp utfordret hverandre men samtidig oppmuntret hverandre.

Vi trenger flere kritiske diskusjoner. Jeg kaster nok stein i glasshus her for som kvinne har jeg godt av å være mer kritisk og av å bruke min kritiske stemme. Jeg håper "women in business" kan bli en arena hvor vi tar noen kritiske diskusjoner og som kan gi meg mot til å bli en kritisk samfunnsdebattant. Vi trenger flere kvinner opp og frem på Agder.
facebook

Relaterte saker