Mer penger til grønn satsing i olje- og gassbedrifter

11.10.2019 | Tekst og foto: May Baagøe Broughton
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland presenterte denne uken statsbudsjettet hos Næringsforeningen. Hun lovet mer penger til olje- og gassbedrifter som satser på grønn omstilling.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
- Handlingsrommet er blitt litt strammere, men det går godt i norsk økonomi. Det er kun 2,2 prosent arbeidsledighet, og det er det laveste på ti år, innledet kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Mandag 7. oktober gjestet hun Næringsforeningen i Kristiansandsregionen for å legge frem statsbudsjettet for 2020.

- Vi ser god vekst, sterk investeringsvilje og optimisme i næringslivet, fortsatte Mæland.

- Samtidig er det knyttet stor usikkerhet i det som ligger utenfor Norge, som for eksempel Brexit. Storbritannia er en av våre viktigste handelspartnere. I tillegg ser vi en sterkere grad av proteksjonisme i flere land, påpekte Mæland videre.

[caption id="attachment_16988" align="alignright" width="353"] Harald Furre, ordfører i Kristiansand (fram til 01.01.2020).[/caption]

Deretter viste hun til andre utfordringer som kommer, blant annet klimautfordringer, at oljeinntektene avtar og at vi blir en nasjon med stadig flere eldre.

- Vår jobb blir derfor å tilrettelegge for vekst og verdiskapning, og det gjør vi på flere måter. Vi øker støtten til klimavennlige transportløsninger, vi gir ytterligere skattelette til olje- og gassbedrifter som satser på grønn omstilling. Vi styrker skattefunn-ordningen, vi gjør forbedringer i opsjonsbeskatningen og vi gjør forenklinger i virkemiddelapparatet, påpekte Mæland.

Totalt er det lagt inn 9 milliarder kroner i statsbudsjettet til skattefradragsordninger, forskning og innovasjon for å gjøre olje- og gassnæringen grønnere. Stortingsrepresentant for Agder Høyre, Ingunn Foss, mener Sørlandet har fått inn flere viktige saker på statsbudsjettet.

- Ikke minst kan vi glede oss over vei, som Lyngdal-Flekkefjord og Kristiansand-Lyngdal, ligger inne. Og vi skal ha gul stripe hele veien til Hovden.

Avtroppende ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H), minnet om at tiden nå er inne for å se etter de neste store prosjektene i landsdelen.

- Vi fikk penger til kunstsilo i fjor. Nå er tiden moden for å se etter de nye, store prosjektene.

Samtidig minnet ordføreren om at kommuneøkonomien i Nye Kristiansand kommune blir stram.

- Men den er håndterbar.
facebook

Relaterte saker