AA

Åpner nytt matkultursenter

  • Prosjektleder for Geitmyra, Helene Isaksen, gleder seg til åpning 4. september - og stor åpningsfest 15. september. ALLE FOTO: Erling Slyngstad-Hægeland
  • 24 Geitmyra bedriften (18)
    Geitmyra holder til i de gamle lokalene til Vest-Agder museet på Odderøya.
  • 24 Geitmyra bedriften (9)
    I år fikk barn på Kristiansand kommunes sommerskole tilbud om å være på Geitmyra en uke for å lære mer om maten vi spiser, hvor den kommer fra og hvordan vi tilbereder den.
  • 24 Geitmyra bedriften (13)
spenn logo

DEL

TWITTER
FACEBOOK
LINKEDIN

Geitmyra matkultursenter skal lære barn og voksne gode mat- og spisevaner. – Vi trenger å øke bevisstheten om hvordan vi lager sunn og bærekraftig mat, sier prosjektleder Helene Isaksen

Du kan ikke unngå å legge merke til det. Den knallblå fasaden, med de flotte veggmaleriene, fanger umiddelbart oppmerksomheten når du går forbi bygget på Odderøya. Kunstverket, som er laget av Sedin Zunic, signaliserer tydelig at i dette bygget, så handler det om hav og sjø.

– Og det er jo helt riktig. Vi ønsker å formidle gode matopplevelser med vekt på råvarer fra havet, fordi havet representerer Sørlandet, forteller Helene Isaksen.

Hun viser vei inn i bygget som fortsatt er under oppussing. I første etasje er det meste klart, med et stort kjøkken med spesialdesignede kjøkkenøyer og knallgrønt lineoleumsgulv.

Moderne og historisk

I andre etasje er det ennå full oppussing, men i september står nye kurslokaler ferdig her, med både et moderne kjøkken og et historisk kjøkken.

Litt finpuss gjenstår før bygget er helt klart til åpning. Selve dekoreringen av huset er det Sedin Zunic som har stått for. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

 

– 4. september klipper ordføreren snora for å markere at skoleundervisningen offisielt er i gang, forklarer Isaksen.

Dit kommer også gründer av Geitmyra matkultursenter, kjendiskokk, spaltist i Dagbladet Magasinet og kokebokforfatter, Andreas Viestad. Han startet Geitmyra matkultursenter i Oslo i 2011, deretter åpnet en
avdeling i Ringsaker kommune og nå er det omsider Kristiansand som står for tur. Men det skulle ta litt tid før kommunen fant de egnede lokalene.

– Vi var innom et par andre alternativer før vi landet på dette, men nå er vi veldig fornøyde. I utgangspunktet framstod dette som et litt grått og slitt administrasjonsbygg, men nå har det blitt skikkelig fargerikt
og fint her. Og plasseringen kunne ikke vært bedre, sier Isaksen.

Hun har vært med helt siden Viestad lanserte planene om å åpne i Kristiansand i 2017.

– Jeg tok umiddelbart kontakt og sa at jeg var kjempeinteressert i stillingen, forklarer hun.

Populær arbeidsplass

Nå skal de straks i gang med pilotprosjekt sammen med Kristiansand kommune.

– Vi har inngått et samarbeid som innebærer at allerede i høst får en rekke skoleklasser fra sjette trinn tilbud om å komme hit å lage mat som en del av faget mat og helse, forteller Isaksen.

Men allerede i august fikk de første elevene teste fasilitetene som en del av Kristiansand kommunes sommerskole. Da SPENN besøkte lokalene, var et 20-talls elever fra sjette, syvende og åttende trinn på kjøkkenet. Der fikk de blant annet innsikt i hvordan de skulle filetere fisk. På menyen stod urtestekt sei med grønnsaker, couscous og yoghurtsaus. Og det var barna som tok regi over kokkeleringen.

Nicolai Brenna Ertzeid, lærer på Geitmyra matkultursenter, tilbereder sei sammen med elev Mathea Revheim. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

– Det er utrolig givende å se hvor engasjerte de blir når de får prøve seg på kjøkkenet. Og ikke minst hvor nysgjerrige de er på råvarene vi bruker og maten vi lager, sier Nicolai Brenna Ertzeid, pedagog og lærer på Geitmyra matkultursenter.

Han er utdannet naturfagslærer og fikk jobben som lærer på Geitmyra like før sommeren, i konkurranse med rundt hundre andre søkere. Alle kandidatene ble bedt om å ta med én råvare som representerte dem til intervjuet. Brenna Ertzeid kikker ned på leggen sin som prydes av en diger tatovering av en taskekrabbe.

– Du kan jo gjette hva jeg tok med! Jeg elsker krabber, og har gjort det helt siden jeg var liten, smiler han.

Stor åpningsfest

For Brenna Ertzeid er dette drømmejobben, og sammen med Isaksen, fagansvarlig Helene Gjesteland og lærer Camilla Jonsson, utgjør han nå den faste staben på Geitmyra i Kristiansand. Finansieringen kommer fra flere aktører, men det er Cultiva, Sparebankstiftelsen DNB og Landbruks- og matdepartementet som har bidratt mest, i tillegg har det vanket midler fra Nærings- og fiskeridepartementet, Vest-Agder fylkeskommune og Spareskillingsbanken.

 

I august fikk de første elevene teste ut  matkultursenteret. Fra høsten skal en rekke skoleklasser lære å lage sunn og næringsrik mat her. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

 

– Målet vårt er å nå ut til alle, ikke bare barn og unge, men også familier som kan komme hit å lage tirsdagsmiddagen sin i fellesskap. I tillegg ønsker vi å tilby kurs på sikt,
forteller Isaksen.

Viestad selv har fulgt etableringen tett, og har det øverste faglige ansvaret for innholdet på senteret. Han kommer også til åpningsfesten 15. september.

– Da har vi åpent hus her, hvor alle som vil kan komme, med masse aktiviteter for små og store. Det kommer ansatte fra restauranten Under som skal lage og servere noen smakebiter, det blir krabbefisking
fra badekaret på verandaen her, vi serverer pizzaer fra pizzaovnen vår og det blir ulike matstasjoner og mye annet, sier Isaksen.

VIL DU MOTTA SPENN I POSTEN?

Annonse
Annonse
Annonse

DEL

TWITTER
FACEBOOK
LINKEDIN

VIL DU MOTTA SPENN I POSTEN?

Annonse
Annonse
Annonse
Geitmyra matkultursenter skal lære barn og voksne gode mat- og spisevaner. – Vi trenger å øke bevisstheten om hvordan vi lager sunn og bærekraftig mat, sier prosjektleder Helene Isaksen

Du kan ikke unngå å legge merke til det. Den knallblå fasaden, med de flotte veggmaleriene, fanger umiddelbart oppmerksomheten når du går forbi bygget på Odderøya. Kunstverket, som er laget av Sedin Zunic, signaliserer tydelig at i dette bygget, så handler det om hav og sjø.

– Og det er jo helt riktig. Vi ønsker å formidle gode matopplevelser med vekt på råvarer fra havet, fordi havet representerer Sørlandet, forteller Helene Isaksen.

Hun viser vei inn i bygget som fortsatt er under oppussing. I første etasje er det meste klart, med et stort kjøkken med spesialdesignede kjøkkenøyer og knallgrønt lineoleumsgulv.

Moderne og historisk

I andre etasje er det ennå full oppussing, men i september står nye kurslokaler ferdig her, med både et moderne kjøkken og et historisk kjøkken.

Litt finpuss gjenstår før bygget er helt klart til åpning. Selve dekoreringen av huset er det Sedin Zunic som har stått for. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

 

– 4. september klipper ordføreren snora for å markere at skoleundervisningen offisielt er i gang, forklarer Isaksen.

Dit kommer også gründer av Geitmyra matkultursenter, kjendiskokk, spaltist i Dagbladet Magasinet og kokebokforfatter, Andreas Viestad. Han startet Geitmyra matkultursenter i Oslo i 2011, deretter åpnet en
avdeling i Ringsaker kommune og nå er det omsider Kristiansand som står for tur. Men det skulle ta litt tid før kommunen fant de egnede lokalene.

– Vi var innom et par andre alternativer før vi landet på dette, men nå er vi veldig fornøyde. I utgangspunktet framstod dette som et litt grått og slitt administrasjonsbygg, men nå har det blitt skikkelig fargerikt
og fint her. Og plasseringen kunne ikke vært bedre, sier Isaksen.

Hun har vært med helt siden Viestad lanserte planene om å åpne i Kristiansand i 2017.

– Jeg tok umiddelbart kontakt og sa at jeg var kjempeinteressert i stillingen, forklarer hun.

Populær arbeidsplass

Nå skal de straks i gang med pilotprosjekt sammen med Kristiansand kommune.

– Vi har inngått et samarbeid som innebærer at allerede i høst får en rekke skoleklasser fra sjette trinn tilbud om å komme hit å lage mat som en del av faget mat og helse, forteller Isaksen.

Men allerede i august fikk de første elevene teste fasilitetene som en del av Kristiansand kommunes sommerskole. Da SPENN besøkte lokalene, var et 20-talls elever fra sjette, syvende og åttende trinn på kjøkkenet. Der fikk de blant annet innsikt i hvordan de skulle filetere fisk. På menyen stod urtestekt sei med grønnsaker, couscous og yoghurtsaus. Og det var barna som tok regi over kokkeleringen.

Nicolai Brenna Ertzeid, lærer på Geitmyra matkultursenter, tilbereder sei sammen med elev Mathea Revheim. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

– Det er utrolig givende å se hvor engasjerte de blir når de får prøve seg på kjøkkenet. Og ikke minst hvor nysgjerrige de er på råvarene vi bruker og maten vi lager, sier Nicolai Brenna Ertzeid, pedagog og lærer på Geitmyra matkultursenter.

Han er utdannet naturfagslærer og fikk jobben som lærer på Geitmyra like før sommeren, i konkurranse med rundt hundre andre søkere. Alle kandidatene ble bedt om å ta med én råvare som representerte dem til intervjuet. Brenna Ertzeid kikker ned på leggen sin som prydes av en diger tatovering av en taskekrabbe.

– Du kan jo gjette hva jeg tok med! Jeg elsker krabber, og har gjort det helt siden jeg var liten, smiler han.

Stor åpningsfest

For Brenna Ertzeid er dette drømmejobben, og sammen med Isaksen, fagansvarlig Helene Gjesteland og lærer Camilla Jonsson, utgjør han nå den faste staben på Geitmyra i Kristiansand. Finansieringen kommer fra flere aktører, men det er Cultiva, Sparebankstiftelsen DNB og Landbruks- og matdepartementet som har bidratt mest, i tillegg har det vanket midler fra Nærings- og fiskeridepartementet, Vest-Agder fylkeskommune og Spareskillingsbanken.

 

I august fikk de første elevene teste ut  matkultursenteret. Fra høsten skal en rekke skoleklasser lære å lage sunn og næringsrik mat her. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

 

– Målet vårt er å nå ut til alle, ikke bare barn og unge, men også familier som kan komme hit å lage tirsdagsmiddagen sin i fellesskap. I tillegg ønsker vi å tilby kurs på sikt,
forteller Isaksen.

Viestad selv har fulgt etableringen tett, og har det øverste faglige ansvaret for innholdet på senteret. Han kommer også til åpningsfesten 15. september.

– Da har vi åpent hus her, hvor alle som vil kan komme, med masse aktiviteter for små og store. Det kommer ansatte fra restauranten Under som skal lage og servere noen smakebiter, det blir krabbefisking
fra badekaret på verandaen her, vi serverer pizzaer fra pizzaovnen vår og det blir ulike matstasjoner og mye annet, sier Isaksen.

Tagger:

Våre hovedsamarbeidspartnere

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?

Fyll ut skjemaet nedenfor