Forsiktig optimisme i byggenæringen

10.04.2018 | Tekst: Roar V. Osmundsen. Foto: May Baagøe Broughton
Det går jevnt og trutt i bygg og anleggsbransjen, men optimismen er gradvis økende. Og nå skal det ansettes flere.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
Det måtte settes frem flere stoler da Næringsforeningen i Kristiansandsregionen og Kruse Smith inviterte til løypemelding om bygg- og anleggsbransjen tirsdag. Nærmere 100 bransjefolk var innom.

– 1000 i året, er det jeg har fått høre. Og slik var det også i 2017 når vi korrigerer for busskort-studentene, sa Tor Olav Holen i Kruse Smith.

Tallet henspiller på årlig befolkningsvekst. For å få denne veksten må det bygges 500 boliger. Også dette er tallet for Kristiansand. Muligens nærmere 600, ifølge Kruse Smith.

Optimister


Tallene understreker at det går på det jevne. Det overordnede bildet er likevel økende optimisme, selv om prisutviklingen kunne vært bedre. Grønt skifte og digitalisering er en utfordring for bransjen, uten at utfordringene der skal overdrives, slik budskapet var.

Det var Jon Syrtveit, regiondirektør syd for Kruse Smith Entreprenør, som ga det store bildet for bransjen som sådan, en bransje han minnet om at litt for ofte er glemt, tross sin størrelse. Syrtveit tok i også over som styreleder i Entreprenørforeningen - Bygg og anlegg i Agder (EBA), tidligere i år.

- Det viktigste for oss er hvordan det går i næringslivet ellers, for det smitter over på vår bransje, sa han.

Syrtveit fulgte opp tradisjonen sin med å ta med seg flaxlodd. Disse ble rundhåndet delt ut til folk som tok ordet, til og med til et ja/nei-spørsmål, slik en skarp observatør i salen bemerket.

- Konkurrentene må gjerne komme med innspill vi ikke har fått med oss, det er flaxlodd-materiale, smilte Syrtveit før han konstaterte på vegne av bransjen:

- Det går bedre, det er ikke noen bonanza, men det går forsiktig oppover. Vi har sett en betydelig bedring de to siste årene, sa han.

En forsiktig BNP-vekst indikerer noen flere byggeoppdrag fremover.

- En entreprenør er en optimist med dårlig hukommelse. Tallene tyder på at vi skal få bygge mer. Sørvestlandet er på vei til å nærme seg resten av landet, sa Syrtveit.

Et annet underliggende moment er oljeleverandørnæringen som er på vei oppover. Optimismen underbygges av tall fra bransjen selv, både nasjonale og regionale.

- I byggenæringen er det økte forventninger, veldig få tror det blir verre. Vi er på vei dit nå at vi faktisk bemanner opp. Vi ser en bedring i forventningene blant medlemmene, understreket Syrtveit.

- Noen av utfordringene som kommer er kompetanserelaterte. Dette henger sammen med økte krav knyttet det grønne skiftet og digital kompetanse. Særlig gjelder dette offentlige bygg, der kravene er strengere.

- Det blir våtere, villere og farligere, det skal byggene tåle, oppsummerte Syrtveit.

Undersøkelse


EBA Agder har også gjort en undersøkelse hos sine medlemmer. Noen tall herfra:

  • Ordrereservene økte i snitt i 2017 (10 prosent).

  • Forventer en økt omsetning i 2018 med 8 prosent.  Det er også lokalt rapportert at bedriftene skal begynne med en forsiktig oppbemanning. I 2017 forventet 50 prosent av medlemmene en bedring av markedet, nå i 2018 forventer 60 prosent det.


Men Syrtveit understreket at selv om mange ser oppgang, så er det også aktører med en del ledig kapasitet.

- Vi kan bekrefter det bildet. Det er mye store jobber ute. Enten får man de eller ikke, kommenterte Finn Ljøsne, Veidekke Entreprenør AS - distrikt Agder, på oppfordring fra Syrtveit.

Dermed flyttet et flaxlodd eier fra en konkurrent til en annen.

Syrtveit kunne rapportere om flere store prosjekter som er i gang, blant disse: E18 Tvedestrand-Arendal, Varoddbrua, de nye fengslene, bussanlegg på Dalane, Roligheda skole i Arendal og Tvedestrand vgs. Store prosjekter som kommer er blant annet: Søgne vgs, Omsorgsenter i Søgne, flerbrukshall i Flekkefjord, kunstsilo og kulturskole i Kristiansand. På sikt ser man på prosjekter som parkeringshus på Kjevik, Outlet i Sørlandsparken, E39-utbyggingen og Gartnerløkka i Kristiansand.

Kompetanse


Hodejeger Erling Danielsen ville vite om bransjen klarer å finne nok flinke folk. Utfordringen er ikke knyttet til fagfolk og ingeniører i denne omgang, men å få unge fremadstormende som kan hjelpe med digitaliseringen til å flytte hit.

Regionleder i EBA Agder, Petter Blomkvist, kommenterte fra salen at bransjen på ingen måte sliter med å levere i dag, men vil ha mangel på fagfolk i 2030.

- Vi har en jobb å gjøre med å rekruttere, sa han.

Tøft med bolig


Boligbyggingen går sin vante gang, slik Tor Olav Holen ble sitert i starten. Det er stabilt, men går litt for tregt, uttalte han. Men: Gode prosjekter selger.

- Det stiller høyere krav til oss for å treffe på kvalitet og pris. Det er en tøff jobb, sa han og viste til en rekke prosjekter i regionen som går jevnt og trutt etter lansering.
facebook

Relaterte saker