Heidi Minde under første lederutviklingssamling på Caledonien. Minde leder programmet, som består av fire lederutviklingssamlinger, med avslutning i januar 2022.

Dyrker fram nye ledertalenter

28.06.2021 | Teskt: Margrethe Saga, foto: Ingrid Michalsen
12 menteer deltar i Næringsforeningens nye mentor- og lederutviklingsprogram, som ledes av Heidi Minde. Programmet varer fram til januar 2022, og består av fire lederutviklingssamlinger. I tillegg blir menteene koblet med hver sin mentor.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
- For oss i Næringsforeningen går dette i kjernen av det vi jobber for: Å tiltrekke og beholde arbeidskraft, bidra til å løfte talenter og være med å styrke andelen kvinner på beslutningerarenaer, sier Ingrid Michalsen, leder for strategi og utvikling i Næringsforeningen.

- Det er tredje gangen WiB kjører mentorprogram for nettverkets medlemmer, og totalt har 20 kvinner vært gjennom våre to tidligere runder med mentorprogram. Med gjengen som er med nå, er vi oppe i 32 kvinner, og denne gangen ønsket vi å tilby lederutvikling i tillegg for menteene, fordi vi tror det er smart å kjøre et lederutviklingsprogram parallelt med mentorskapet, forteller Michalsen videre.

Ensom i lederrollen

Programmet ledes av Heidi Minde, som jobber med innovasjon og organisasjonsutvikling i Agder fylkeskommune, i tillegg til å ha sitt eget firma, Stella Development. Minde har tidligere jobbet i NAV IT, vært partner i et konsulentselskap i en årrekke, vært offiser, og har jobbet med ledergruppeutvikling, design og gjennomføring av leder- og medarbeiderutviklingsprogrammer, mentorprogrammer, teamutvikling og konflikthåndtering. Hun har også undervist ved flere av Handelshøyskolen BI Master of Executive Programmes.

[caption id="attachment_21431" align="aligncenter" width="706"] F.v. Malin Schulze (LOS), Anne Liv Lidtveit (PwC) og Anna Trillo (Once) deltar alle som menteer i WiBs mentor -og lederutviklingsprogram 2021. [/caption]

Anna Trillo, salgs- og markedsleder i Once, er en av dem som har fått plass i programmet.

- Jeg ønsket plass fordi jeg følte meg litt «lost» i hverdagen etter noen år på Sørlandet. Jeg har fått tid til å reflektere litt i løpet av det siste året, det har ikke vært mulig å komme seg til hjembyen min, Stockholm, på grunn av pandemien, og mye av det jeg trodde jeg «visste» fra tidligere jobberfaring i store, internasjonale bedrifter, stemte ikke riktig inn her.  Jeg følte meg ensom både i min rolle, i min bransje, som kvinne og faktisk ganske annerledes som svensk på Sørlandet. Jeg lurte litt på hva som måtte til for å endre på denne følelsen, forteller Trillo.

- Da husket jeg mitt første møte med WiB (som var en sommerfest for noen år siden) der mentorpar fortalte om sin reise, og det var utrolig fint å høre på. Sterke kvinnelige forbilder i Agder som både snakket om sin fremgang, men også viste sine svakheter. Det var inspirerende å høre på. Etter det møtet har jeg hatt en veldig positiv innstilling til Næringsforeningen og syns de gjør en super jobb for Agder, så når jeg bestemte meg for å bytte jobb, så søkte jeg til mentorprogrammet i samme sleng, utdyper Trillo videre.

- Hva håper du å få ut av programmet?

- Jeg håper at å utvikle meg som leder, men også at dette bidrar til, ja kall det Anna "2.0: Agder-versjonen". Hva er det som er viktig for meg i livet,  hva er min lidenskap? Hvorfor jeg vil jobbe med det jeg gjør, og hva får meg å gå til jobben med et smil hver dag? Hva er det som gjør meg til den beste lederen, hva kan jeg ta med fra idretten og den lange erfaringen jeg har innen salg og forretningsutvikling? Hvordan kan jeg gi det videre til kolleger, de rundt meg og bedriften? Og selvfølgelig, muligheten til å få et fantastisk nettverk av begavede kvinner i regionen og en erfaren mentor, som jeg vet støtter og heier på meg, sier Trillo, som har kommunedirektør i Kristiansand, Camilla Dunsæd, som sin mentor.

Hun skryter av første lederutviklingssamlingen, som hadde "Kongstanken" som tema, og som fant sted 17. juni på Caledonien.

- Første samlingen var helt magisk. Heidi har en fantastisk energi og byr på seg selv på en måte som gjør at vi alle tør å dele og vise svakheter.

Nye lederoppgaver

Mailinn Mersland, leder innsikt og analyse i Fædrelandsvennen, har også fått plass i programmet og sier timingen passet godt med ny rolle i bedriften hun jobber i.

[caption id="attachment_21429" align="aligncenter" width="800"] F.v. Anne Hodne (Mestergull Hodne), Mailinn Mersland (Fædrelandsvennen), Kamilla Alonso Berg (Sparebank 1 SR Bank) og Nina Solvang (Eltel networks).[/caption]

- Som ansatt i Fædrelandsvennen har jeg vært medlem av næringsforeningen i flere år. Det har gitt meg muligheten til å erfare hvor mange flinke folk som finnes på tvers av bransjer i Kristiansand og gleden rundt det å bli kjent på en felles arena. For et par år siden gikk jeg inn i en lederrolle med nye oppgaver og økt ansvar. Det gir flere spennende muligheter, men også utfordringer som krever ny kompetanse og gode støttespillere rundt meg. Mentor- og lederutviklingsprogrammet passet derfor perfekt der jeg er i arbeidslivet nå, forklarer Mersland.

Hun sier det var spesielt å delta på den første lederutviklingssamlingen 17. juni, også på grunn av hvordan det siste året har vært.

- Det største inntrykket var nok å treffe på så mange bra folk, det var nemlig første event på en god stund på grunn av restriksjoner rundt korona. Kongstanken er ikke noe jeg har inngående kjennskap til fra før. Det er den delen av lederkurset som handler om hva man ønsker å oppnå med rollen sin. Det bidro selvfølgelig til mange gode refleksjoner, både i plenum og for seg selv. I tillegg er kurslederen vår, Heidi, helt rå på å formidle. Det er gøy å få muligheten til å lære teori fra engasjerte folk som brenner for faget sitt, sier Mersland, og skryter også av mentoren sin, Kirsti Mathiesen Hjemdahl (leder i Cultiva):

- Jeg er svært fornøyd med min mentor som er ei inspirerende og erfaren dame. Innholdet i kurset så langt virker både nyttig og praktisk. Om jeg får en verktøykasse jeg kan få nytte av i situasjoner fremover, er jeg fornøyd. Aller helst håper jeg at jeg sitter igjen med mange gode relasjoner som jeg kan ta med meg videre også etter at kurset er over, understreker Mersland.

Viktig nettverk

Silje Sevenius gikk over i ny rolle som CFO i Inselo Group, og følte - i likhet med Mersland, at programmets timing passet godt med den nye rollen.

- Jeg ble utnevnt til CFO rett før jul, og følte litt på et par manglende ferdigheter innen kommunikasjon og strategisk utvikling. Jeg leste om dette programmet i nyhetsbrevet til næringsforeningen rundt samme tidspunkt, og falt veldig for opplegget - med både faglige samlinger, og en mentorrelasjon, forklarer Sevenius.

- Den første samlingen var over all forventning. Jeg har ikke en egen "Kongstanke" på nåværende tidspunkt, men samlingen satte i gang masse nye tankeprosesser, og ga et faglig påfyll som var velkomment. I tillegg var jeg veldig positivt overrasket over hvor enkelt det var å dele både sine egne erfaringer og sårbarheter i gruppen - og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med de andre der. For egen del

- Hva håper du å få ut av deltagelsen?

- Faglig påfyll, nytt nettverk, en god mentorrelasjon, og oppstart på en prosess hos meg selv som fører til en personlig og faglig utvikling, avrunder Sevenius.

 

Disse 12 deltar som menteer:

Anne Hodne (Mestergull Hodne) - mentor er Elisabeth Slettedal (daglig leder i Advokatfirma Tofte)

Kamilla Alonso Berg (Sparebank 1 SR Bank) - mentor er Kristin Tofte Andresen (fylkesdirektør for næring, kultur og kulturminnevern i Agder fylkeskommune)

Nina Solvang (Eltel Networks) - mentor er Ann Camilla Schulze-Krogh (direktør for forskning og innovasjon på UiA)

Silje Sevenius (Inselo Group) - mentor er Nina Moland Andersen (salgs- og markedssjef i Color Line)

Nina Torjesen (Knowit) - mentor er Jill Akselsen (administrerende direktør i J.B.Ugland eiendom)

Anne Liv Lidtveit (PwC) - mentor er Margit Unander (adminstrerende direktør i LOS)

Anna Trillo (Once) - mentor er Camilla Dunsæd (kommunedirektør i Kristiansand)

Mailinn Mersland (Fædrelandsvennen) - mentor er Kirsti M. Hjemdahl (daglig leder i Cultiva)

Lise Kjelle (OBOS Block Wathne) - mentor er Hilde Waage (regiondirektør i EBA Agder)

Anne-Lise Crogh (Dyreparken) - mentor er Camilla Jarlsby (personal- og organisasjonsdirektør på UiA)

Lis Barbro Nyland (KMPG) - mentor er Kirsten Lindeberg (tidl. politimester i Agder politidistrikt)

Malin Schulze (LOS) - mentor er Tone Solheim Grøsle (ass. direktør og markedssjef i Sørmegleren)
facebook

Relaterte saker