Medlemsnytt
Idémyldring mellom studentene på UiA. Prosjektleder Idunn Sem deltar på alle aktivitetene og følger opp studentene. Foto: MyMachine Norge

- En kompetanse vi trenger

13.03.2019 | Medlemsnytt - Margrethe Saga
Tirsdag 19. mars møtes næringsliv, universitet og partnere i prosjektet MyMachine for å vise hvilken kunnskap morgendagens ingeniører best er tjent med å ha. Design thinking, samspill på tvers av fag og produktutvikling står sentralt.
- Å håndtere nyskapingsprosjekter er utfordrende, men samtidig det som kreves av fremtidens prosjektmedarbeidere- og ledere, forklarer emneansvarlig Idunn Sem, som til vanlig jobber på Senter for ung kunst og kultur (Fluks).

Hun er prosjektleder for MyMachine Norge, et utdanningsopplegg spredt over åtte land, hvor den praktiske gjennomføringen av et prosjekt fra idéfase til prototyping står sentralt. På spørsmål om kunnskapen er viktig svarer den erfarne prosjektlederen følgende:

- Selvsagt! Ifølge ingeniørstudentene selv lærer de verktøy de kan bruke som metodikk i møte med innovasjonsprosjekter og tverrfaglig arbeid. De blir uredde i situasjoner hvor det krever mer enn bare faglig kompetanse, forklarer hun.

MyMachine: ikke bare barn

MyMachine er prosjektet hvor barns ideer om drømmemaskinene vi ikke har blir realisert ved hjelp av studentingeniørers prosjektering. Studentene leder prosessen fra første møte med elevene på barneskolene, til en ferdig prototype står klar. På veien kreves et tett samarbeid med yrkesfagelevene som lager produktene.

- Det er et samarbeid mellom ingeniører og fagarbeideren. Et helt typisk samarbeid utdannede ingeniører vil måtte håndtere i arbeidslivet. Vi driver altså med UiAs visjon, samskaping av kunnskap, legger Sem til.

Å arbeide med barn og unge krever også en form for pedagogikk som man nødvendigvis ikke møter ute blant kunder i næringslivet.

- I tillegg til å lære grunnleggende metoder og praktiske verktøy i prosessarbeidet, er det jo ingen tvil om at studentene også må lære seg og håndtere store ideer og fantasier som barn og unge drømmer om. Det er en viktig egenskap å kunne skape også det som virker fjernt, noe både en Prompinator 6000 og en Rydderobot nok er, smiler hun.

- En kompetanse vi trenger

Dag Nordbø jobber på Universitet i Agder som seniorrådgiver med fokus på samfunnsengasjement og nyskaping. Han er klokkeklar i sin tale om MyMachine.

- Kompetansen studentene får i et slik utdanningsopplegg som dette er akkurat den kompetansen vi ser et arbeids- og næringsliv i omstilling etterspør. I tillegg er det i kjernen av det UiA er opptatt av, samskaping på tvers av fag og disipliner, forteller Nordbø.

Han går under tittelen MyMachine-ambassadør, og skal selv være tilstede tirsdag 19. mars for å fortelle hvorfor prosjektet er viktig.

- Jeg gleder meg til å delta på tirsdag, fordi jeg har en genuin tro på at dette prosjektet er slik vi må tenke for å utdanne kandidater som kan møte et skiftende arbeidsmarked. Slike ingeniører som MyMachine er med å utdanne, er dem vi trenger for morgendagen, slår han fast.

Har du enda ikke fått meldt deg på arrangementet? Gjør det her! 
facebook

Relaterte saker