Fra venstre Merethe Nøsted von Zernichow admininstrerende direktør og Fredrik von Zerichow økonomidirektør fra Nøsted Kjetting, sammen med foredragsholder Trond Randøy, som er professor ved UiA.

- Familieeide bedrifter mer lønnsomme enn andre

12.10.2016 | Anita S. Dietrichson
I Norge er det langt flere som jobber i familieeide bedrifter i forhold til børsnoterte selskap, og de er oftest mest lønnsomme viser en undersøkelse gjort i periode 2000 til 2008. Dødeligheten for familieeide selskap er imidlertid høyere enn de børsnoterte. Bare mellom 5 og 15 prosent av familiebedriftene overlever tre generasjoner.
- Når familiebedriftene ikke lenger eksisterer etter tredje generasjon er det ikke nødvendigvis fordi de går konkurs, mer fordi de legger ned, selger eller velger å ikke lenger være aktive, sier Trond Randøy, professor i økonomi ved Handelshøyskolen UiA.

- Det er de familieeide bedriftene som skaper nye arbeidsplasser, mer enn de børsnoterte. Disse har som oftest høyere lønnsomhet og bedre vekst, fortsetter Randøy.

[caption id="attachment_7628" align="alignleft" width="253"]Banksjef Vidar Skaaland i Søgne og Greipstad Sparebank var vertskap for møtet. Banksjef Vidar Skaaland i Søgne og Greipstad Sparebank var vertskap for møtet.[/caption]

Dette kom fram på et frokostmøte i regi av Næringsforeningen i Kristiansandsregionen i region vest, nærmere bestemt Søgne og Greipstad Sparebank, som var vertskap for møtet. Over 40 medlemmer deltok, og alt fra advokater og styremedlemmer til far/sønn familie-eide bedrifter, og døtre som nylig hadde overtatt som tredjegenerasjon,  til førstegenerasjonens etablerere, deltok.

Randøy trakk spesielt fram situasjonen som kjennetegner første generasjon oppstartere.

- Dette er gründere som får selskapet opp og stå fort, og som lever godt i flere år. Slike selskap kjennetegnes ved sterke ledere og gode oppstartere som ikke gir seg. Og de som lykkes best i denne førstegenerasjonen er ofte de som får med seg en med supplerende kompetanse som en god og viktig støttespiller. Slik vi har sett i eksemplet Røkke/Gjelsten, påpeker Randøy.

Så har da også familieeide bedrifter sine utfordringer. De kjennetegnes med langsiktig tenking, derfor kan det ofte skje at man tenker litt for langsiktig, og tar ut litt for lite utbytte. Og det kan være at det oppstår interne familie-messige konflikter, slik man har sett noen eksempler på fra rederibransjen.

- Vi så under finanskrisen at det var de familieeide bedriftene som gikk best. Familiebedriftene har ofte mindre arbeidskonflikter og vi ser også at de har gode relasjoner med de bedriftene som ligger i nærheten. Hørte jeg at det var en familiebedrift tilstede her, som holder til rett ute på jordet?, spurte Randøy, og fikk tydelige nikk fra representantene fra Aamodt VVS som holder til på Lohnelier, et industriområde et steinkast fra banken.

Professoren understreker at det er spesielt viktig med tydelig rollefordeling i familie-eide bedrifter.

- Er man eier, og deltar samtidig i både driften og styret, bør dette håndteres profesjonelt. Mitt råd er å sikre komplementær-kompetanse gjennom eksterne fagfolk i noen av rollene, påpeker professoren.

Og siden møtet fant sted i et banklokale var det kanskje ikke så unaturlig å fremheve viktigheten av å ha en god dialog for bedriften, og tett samarbeid med banken sin.

- I dette tilfellet hviler mye ansvar på «kunden» og ikke bare på banken, understreker Randøy.
facebook

Relaterte saker