Lystig stemning i debatten under dagens Brexitmøte, til tross for usikkerhet. Fra venstre: Jan Erik Grindheim, Kyrre M. Knudsen, Per Turnes og Jan Erik Mustad.

Usikkerhet om hvilke konsekvenser brexit vil få for Sørlandet

27.05.2019 | May Baagøe Broughton
Sammen med Fædrelandsvennen, Civita, Business Region Kristiansand og Sparebank 1 SR-bank inviterte Næringsforeningen i Kristiansandsregionen til frokostmøte hvor det blant annet ble diskutert hva brexit vil bety for sørlandsk næringsliv.
Norgesplaster i Vennesla er en stor eksportbedrift på Sørlandet, men ser med relativt stor ro på konsekvensene av en eventuell brexit. Administrerende direktør Turnes fortalte at deres engelske kunder er veldig klare i sin sak, nemlig at situasjonen kan sammenlignes med milleniumsutfordringen, og at brexit er noe som ble hauset opp i 2016 men som ingen bryr seg om lenger.

- Det tror jeg de har rett i, og de ønsker å unngå kaos. Kundene våre sier at det er lite trolig at det vil bli mye styr, for det er ingen som tør. De har ikke det de trenger for å lage nye systemer for eksport. Hvorfor skal de ødelegge sin egen industri ved å innføre nye tollbarrierer?, spør Turnes.

Nye tollregler kan skape utfordringer


Toll er, ifølge Turnes, likevel det essensielle problemet. Storbritannia må ut av tollregionen og lage nye tollregler dersom brexit blir en realitet.

- Vi er nødt til å se på det feltet vi jobber, og vi har god kontakt med kundene og vet at noe vil skje.  Tollbarrierer kan dukke opp, men jeg tror ikke vi trenger å bekymre oss for mye siden vi ikke har ferskvarer, i motsetning til eksempelvis noen som eksporterer fisk, sier Turnes.

Han mener Norge er ekstremt gode på handelsavtaler og har forberedt seg godt, både for en hard og en myk brexit, så han er ikke bekymret for Norgesplasters eksport til England.

Tre scenarier


Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-bank, Kyrre M. Knudsen, ser for seg tre ulike scenarier ved en eventuell brexit, som han kaller "the good, the bad and the ugly".

Det verst tenkelige, "the ugly", er ifølge Knudsen at det vil forsvinne flere tusen arbeidsplasser i eksportmarkedet på Sørlandet dersom Storbritannia går ut av EU. Årsaken til dette er at 50 prosent av bedriftene på Sørlandet er eksportbedrifter.

- Hvis brexit brer om seg ut i Europa vil det bli vanskeligere å handle med andre land i EU. Agder som region er avhengig av det som skjer ute, sier Knudsen.

"The bad"-scenariet er at skaden allerede har skjedd, og spørmålet er om man tør å ta risikoen dersom man er avhengig av handelslinken mellom Norge og Storbritannia, som vil være i fare.

- Det vil gi en langsiktig effekt som vil påvirke med noen tusen arbeidsplasser fordi man ikke vil ta risikoen ved å ha disse landene som viktige eksportmarkeder, påpeker Knudsen.

Scenariet "the good", at brexitavtalen i stor grad blir å videreføre de avtalene Norge allerede har med Storbritannia og kanskje styrke avtalene, er det han tar opp til sist.

- Storbritannia går ikke ut av EU fordi de er sure på dem, men fordi de har et valg som ingen skjønte hvor de ville ta dem. Utfallsrommet har blitt innskrenket. Hard brexit har fått lavere oppslutning, og det i større grad ser ut som om det er dette handlingsrommet som er ønsket, sier Knudsen.

Han understreker at heller ikke han tror det vil ha veldig stor påvirkning på tollgrensene, men legger vekt på at bedrifter som eksporterer til England bør se nærmere på konsekvensene.

Brexit-avgjørelse 31. oktober


Ifølge Jan Erik Mustad fra Universitetet i Agder blir det ingen myk brexit dersom det ikke er en avtale på plass innen 31. oktober, og han har heller ikke tro på at avgjørelsen vil falle denne dagen.

- Alt avhenger av hvem som skal ta over etter Theresa May, og hva denne personen vil gjøre i brexitspørsmålet, sier Mustad.

Debattleder Vidar Udjus utfordret Mustad på følgende problemstilling: dersom han skal sette penger på hva som skjer 31. oktober, hva vil det være?

- I dag vil det være hard brexit, men det skifter hele tiden. Når jeg ser personen som skal stå i stormen vil jeg se på veddemålet på nytt, svarte han.

Viktig tema for næringslivet på Sørlandet


Administrerende direktør i Næringsforeningen, Geir Jørgensen, mener det er viktig å sette brexit på dagsorden.

- Norge har som et lite land med en åpen økonomi, mye å tjene på internasjonal handel, og Agder er landets ledende region for eksport av bearbeidede varer. Vi bør derfor være opptatt av at internasjonal handel kan finne sted uten unødvendige hindringer, og alt som kan skape handelsbarrierer bør bekymre oss. Med arrangementer som dette, ønsker vi å bidra til at bedrifter kan få kunnskap og gjøre tilpasninger slik at de er forberedt uansett hvilket utfall brexit får.
facebook

Relaterte saker