AA

Fra Frk Larsen til London

  • Cathrine Tjore på scenen under Næringslivsdagen i Kristiansand i april i år.
spenn logo

DEL

TWITTER
FACEBOOK
LINKEDIN

Det startet med en kaffekopp på Frk Larsen i 1999.

Et tilfeldig møte mellom meg og en kjekk engelskmann ble starten på det som i dag er en kaffebarkjede bestående av syv kafeer utenfor London. 20 år etter vårt første møte på Frk Larsen har Simon og jeg 55 ansatte, og en årlig omsetning på 27 millioner kroner. Å satse på sin egen bedrift har vært et eventyr, men det har ikke kommet gratis.

Jeg har alltid vært målrettet og hatt konkurranseinstinkt. Etter gymnaset jobbet jeg fem år i hotell og restaurantbransjen, en periode jeg ser tilbake på som svært verdifull. Jeg lærte blant annet utholdenhet når det kom til hardt fysisk arbeid, verdien av å trives på jobb og gleden av å bli delegert ansvar. Jeg bygde også opp selvtillit.

Engelskmannen og jeg ble kjærester, og jeg flyttet til England for å studere. Da jeg ble stående uten jobb etter studiene kom ideen om å selge kaffe på en av pendlerstasjonene inn til London. På denne tiden lå kafékulturen i England langt etter Norge, og vi hadde funnet et hull i markedet. En sur og kald desemberdag i 2004 startet vårt lille eventyr.

Illustrasjon: Anette Pettersen

For å sikre at vi hadde nok penger til å klare oss fortsatte Simon i sin vanlige jobb, og jeg stod opp klokka 03.30 hver ukedag og kjørte fire mil til min nye arbeidsplass. Hver dag måtte jeg fylle vanntanken på kaffebilen med 30 liter medbrakt vann, sørge for at jeg hadde nok gass til å varme opp kaffemaskinen, og være klar til de første pendlerne kom morgentrøtte forbi klokka 05.30. Vi ble tatt godt imot, og køen ble stadig lengre. Det var beinhard jobbing, men jeg elsket det! Å ha kontroll, jobbe hardt, spre glede, yte god service som folk satte pris på og se hvordan salget økte uke etter uke var en tilfredsstillende følelse.

Det tok bare seks måneder før Simon sa opp jobben sin og jobbet fulltid sammen med meg. Ikke lenge etter møtte vi imidlertid på en av de største utfordringene vi har hatt, når vi mistet 95 prosent av salget over natta på grunn av problemer på toglinjene. Av dette lærte vi at vi alltid måtte sørge for å ha en utsalgsplass som ikke var avhengig av infrastrukturen, og vi bestemte oss for å åpne en liten kafé i vår lokale landsby.

Det har vært mye lærdom i å satse på sin egen bedrift, og et av de beste rådene fikk jeg av vår regnskapsfører som sa «Cathrine, noen ganger er det lurt å fokusere på det en er best på, og overlate resten til noen som kan det bedre!» Dette lever jeg etter hver dag, og omringer meg med dyktige folk.

Til andre som drømmer om å satse vil jeg si: Våg å følge magefølelsen! Ta sjansen, og ta ansvar for din egen skjebne.

Spaltist: Cathrine Tjore, kafégründer

 

VIL DU MOTTA SPENN I POSTEN?

Annonse
Annonse
Annonse

DEL

TWITTER
FACEBOOK
LINKEDIN

VIL DU MOTTA SPENN I POSTEN?

Annonse
Annonse
Annonse
Det startet med en kaffekopp på Frk Larsen i 1999.

Et tilfeldig møte mellom meg og en kjekk engelskmann ble starten på det som i dag er en kaffebarkjede bestående av syv kafeer utenfor London. 20 år etter vårt første møte på Frk Larsen har Simon og jeg 55 ansatte, og en årlig omsetning på 27 millioner kroner. Å satse på sin egen bedrift har vært et eventyr, men det har ikke kommet gratis.

Jeg har alltid vært målrettet og hatt konkurranseinstinkt. Etter gymnaset jobbet jeg fem år i hotell og restaurantbransjen, en periode jeg ser tilbake på som svært verdifull. Jeg lærte blant annet utholdenhet når det kom til hardt fysisk arbeid, verdien av å trives på jobb og gleden av å bli delegert ansvar. Jeg bygde også opp selvtillit.

Engelskmannen og jeg ble kjærester, og jeg flyttet til England for å studere. Da jeg ble stående uten jobb etter studiene kom ideen om å selge kaffe på en av pendlerstasjonene inn til London. På denne tiden lå kafékulturen i England langt etter Norge, og vi hadde funnet et hull i markedet. En sur og kald desemberdag i 2004 startet vårt lille eventyr.

Illustrasjon: Anette Pettersen

For å sikre at vi hadde nok penger til å klare oss fortsatte Simon i sin vanlige jobb, og jeg stod opp klokka 03.30 hver ukedag og kjørte fire mil til min nye arbeidsplass. Hver dag måtte jeg fylle vanntanken på kaffebilen med 30 liter medbrakt vann, sørge for at jeg hadde nok gass til å varme opp kaffemaskinen, og være klar til de første pendlerne kom morgentrøtte forbi klokka 05.30. Vi ble tatt godt imot, og køen ble stadig lengre. Det var beinhard jobbing, men jeg elsket det! Å ha kontroll, jobbe hardt, spre glede, yte god service som folk satte pris på og se hvordan salget økte uke etter uke var en tilfredsstillende følelse.

Det tok bare seks måneder før Simon sa opp jobben sin og jobbet fulltid sammen med meg. Ikke lenge etter møtte vi imidlertid på en av de største utfordringene vi har hatt, når vi mistet 95 prosent av salget over natta på grunn av problemer på toglinjene. Av dette lærte vi at vi alltid måtte sørge for å ha en utsalgsplass som ikke var avhengig av infrastrukturen, og vi bestemte oss for å åpne en liten kafé i vår lokale landsby.

Det har vært mye lærdom i å satse på sin egen bedrift, og et av de beste rådene fikk jeg av vår regnskapsfører som sa «Cathrine, noen ganger er det lurt å fokusere på det en er best på, og overlate resten til noen som kan det bedre!» Dette lever jeg etter hver dag, og omringer meg med dyktige folk.

Til andre som drømmer om å satse vil jeg si: Våg å følge magefølelsen! Ta sjansen, og ta ansvar for din egen skjebne.

Spaltist: Cathrine Tjore, kafégründer

 

Tagger:

Våre hovedsamarbeidspartnere

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?

Fyll ut skjemaet nedenfor