SPENN
Eivind Brøvig er tredje generasjon i familiebedriften CG Glass Fasade, og han er ikke den siste. Sønnen er glassfagarbeider samme sted.

Glassklar fascinasjon

22.02.2021 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
I tretti år har Eivind Brøvig jobbet med glass. Det vakre og nyttige materialet brukes i alt fra vinduer til kunst, og er i stadig endring.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
– Glassmesterfaget ligger visst i blodet ditt?

– Ja, dette er en familiebedrift. Min bestefar og hans bror kjøpte Christianssand Glasmagasin i 1913, og noen tiår senere ble firmaets datterselskap, Glassmesterforretningen, dannet. I 1959 ble den flyttet til Lund. Her har vi holdt til siden, men nå under navnet CG Glass & Fasade. I tillegg har vi avdelinger i Vennesla og Bergen. Jeg er tredje generasjon, og min sønn jobber her som glassfagarbeider.

– Hva liker du best med håndverket, og hva er mest utfordrende?

– Jeg har jobbet med dette i tretti år, og trives med å levere holdbare produkter som folk kan ha glede av lenge. Glass er et historisk og spennende materiale, det er ikke mange andre produkter som er både vindtette, vanntette og gjennomsiktige. Vi jobber også med utsmykning til kirker og annen glasskunst, gjerne i samarbeid med kunstnere. Stadig flere produkter har blitt overtatt av kjedene. Tidligere solgte vi eksempelvis 20 tonn glassbyggerstein i halvåret, før baderomsprodusenter begynte å selge dem billig. Vi har måtte lære oss å utvikle nye produkter og bruksområder for glass, og har gått fra å være en komponentleverandør til en konseptleverandør.

– Hvordan ser du på glassmesterfagets fremtid?

– Vi merker at det gode håndverket, «skreddersømmen», er på vei tilbake. Etter å ha handlet produkter som ikke er tilpasset norske forhold på nettet, er flere og flere opptatt av å kjøpe høyere kvalitet. Å utvikle seg i denne bransjen er alfa og omega, vi jobber konstant med å finne nye løsninger og funksjoner.

– Fortell litt om hvordan glass har endret seg?

– Vi har fått stadig nye og bedre selektive energi- og solavskjermende glass. Disse isolerer og hindrer varmen i å slippe inn eller ut, etter hva man ønsker. Det er også en utvikling innen bedre sikkerhets-, lyd- og brannglass. Nye teknologier og «smartglass» tas i bruk, som det å kunne slå av og på innsyn eller solskjerming i selve glasset. Man kan også få integrerte solceller i glasset.

– Hvor opptatt er dere av bærekraft?

– Vi er opptatt av å få ned co2-avtrykket, blant annet ved å levere glass som kutter unødig energibruk til kjøling eller oppvarming. Alt glasset vårt kommer fra Vennesla, vi velger kortreiste og gjerne resirkulerte produkter. Sammen med våre leverandører har vi en klar strategi rundt bærekraft. Vi er alltid på utkikk etter bevisste produsenter som opererer med færre ledd til konkurransedyktige priser.

– Hvordan er en typisk arbeidsdag?

– Jeg møter guttene på kontoret ti på sju, tar en kaffe og forteller skrøner. Deretter planlegger vi dagen. Om klokka er kvart over sju og jeg ikke hører en lyd, er jeg happy. Da er alle i gang med arbeidsdagen. Jeg oppsøker kunder, og inviterer dem gjerne hit for å vise løsninger i 3D. Akkurat nå er det «fullt trøkk» for å få klart showrommet vårt i Ægirsvei, slik at kundene kan ta og føle på produktene. Dette vil stå klart i slutten av februar.

FAKTA: Eivind Brøvig (53)

Stilling: Glassmester, daglig leder og eier ved CG Glass & Fasade på Lund og CG Glass i Vennesla og Bergen

Familie: Samboer, ett barn, tre bonusbarn

Bor: Hamresanden
facebook