Illustrasjonsfoto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Hvordan får vi flere i jobb? Og hvordan skal vi omstille oss? Dette svarer partiene!

08.09.2021 | Margrethe Saga
Mandag 13. september er det stortingsvalg. Se hva partiene fra Vest-Agder svarer på tre sentrale spørsmål.
Flere enn snittet står utenfor arbeidslivet i sør. Hva er de viktigste grepene for å sikre økt sysselsetting i privat sektor i Agder? 

Arbeiderpartiet: En aktiv næringspolitikk som jobber sammen med næringene om virkemidler som utvikler bedriften og skaper nye arbeidsplasser. Ikke tro at markedet løser alt alene. Blant annet ved å legge til rette for arealer til nyetablering, økonomiske støtteordninger i en oppstartsfase, kompetansedeling, utbygging av infrastruktur, som vei, kraft og bredbånd i hele landsdelen, slik at bo- og arbeidsmarkedet utvides. At det tilbys hele, faste stillinger slik at folk har en trygghet for at de kan etablere seg, betale huslån og forsørge seg selv. Ungdom som tar yrkesfag må få lærlingeplass.  I Agder er vi dårligst i landet. Det må stimuleres til å ta fagutdanning innen virksomheten. 

Fremskrittspartiet: Fjerne formueskatten for å gi rom for øk investering og sysselsetting, øke lærlingetilskuddet. Gi universitetet større muligheter til å tilby studier tilpasset landsdelen.

Miljøpartiet De Grønne: I Agder er det både et sosialt og økonomisk problem at så mange er utenfor arbeidslivet. Sammen med private eiere må staten ta en aktiv rolle aktiv rolle i innovasjonsprosesser som har som formål å skape nye yrker og utvikle ny teknologi. ”Tålmodig” kapital må tilbys, og det må legges til rette for gründere og jobbskapere. Særlige tiltak må rettes inn mot grupper som har særlig høy terskel for å komme seg i jobb. 

Rødt: Vi vil satse på industri og landbruk i regionen vår. Vi vil sikre gunstige betingelser og rammer for industrien, og vi vil bruke økonomiske virkemidler for å sikre lokal videreforedling av råvarer - både i kraftkrevende industri og i næringsmiddelindustrien. Vi har råvarer, råstoff og kraft som gir grunnlag for storstilt industrisatsing i Agder, nå trenger vi politisk og målrettet satsing. Når verdiskapningen øker, vil det også bidra til økt sysselsetting i andre sektorer.  

Venstre: Vi vil gjøre det enklere for næringsdrivende ved å kutte i byråkrati og gjennomføre forenklinger. Vi arbeider for flere ordninger for å støtte småbedrifter, og gjøre de allerede eksisterende ordningene mer kjent, samt utvide ordninger som gir skatterabatt for dem som investerer i nystartede bedrifter. Øke andelen offentlig kapital inn i private fond som investerer i norske oppstartsbedrifter. Gjøre det enklere å dele opp offentlige anskaffelser, slik at mindre bedrifter også får tilgang. Bedre sosiale vilkår for selvstendig næringsdrivende, herunder innføre en inntektssikringsordning. Vi ønsker fritak for arbeidsgiveravift i tre år for nystartede bedrifter med mindre enn fem ansatte. Vi ønsker også å etablere et gründerpanel, som skal fremme forslag og gi råd til regjeringen for å skape flere nye arbeidsplasser. 

Høyre: De viktigste grepene for å sikre økt sysselsetting er å sørge for at ungdom ikke faller ut av videregående skole.  Derfor må alle som går ut av grunnskolen ha lært seg å lese, skrive og regne.  Vi vil at lærere skal ha fordypning i fagene de underviser i og en fraværsgrense som gjør at elevene møter opp på skolen.  I tillegg til skole og utdanning satser vi på inkludering og integrering.  Flere må få en ny sjanse og de som er i dagens arbeidsliv må få muligheter til å stå lengre i jobb og øke sin kompetanse.  Vi legger til rette for å skape arbeidsplasser med gode virkemidler for gründere, et konkurransedyktig skatte og avgiftsnivå, forenkling av byråkrati og ikke minst vern om vår viktigste avtale, EØS avtalen.  Gode veier gjennom fylket vårt er også viktig for å få både varer og folk raskere og tryggere frem. 

Senterpartiet: Senterpartiet vil ha en langt mer aktiv og målrettet næringspolitikk enn den dagens regjering fører. Kraftkrevende industri, landbruket og reiselivet er tre eksempler på næringer som har store utfordringer og som trenger langt sterkere virkemidler og en aktiv politikk for å kunne sikre verdiskaping og arbeidsplasser i Agder. I tillegg må infrastrukturen forbedres slik at næringslivet blir mer konkurransedyktig – det gjelder både vei, bane, krafttilgang og bredbånd. 

Sosialistisk Venstreparti: For det første er det å håndtere pandemien på en skikkelig måte, og ha gode støtteordninger så næringslivet kommer seg på beina. Vi er sårbare fordi vi har en sterk leverandørindustri knyttet til olje- og gassnæringen. Det blir helt avgjørende å gi disse næringene nye, grønne oppgaver. Vi ønsker å skape mange nye jobber som bidrar til måloppnåelse i Electric Region Agder, og vi må fortsatt holde et godt aktivitetsnivå i bygg- og anleggsbransjen. Det må også være et mål å få flere kvinner og mennesker mer minoritetsbakgrunn inn i arbeidslivet, der Agder også ligger dårligere an enn resten av landet. 

Partiet Sentrum: Dette er tosidig. Både flere som ønsker å jobbe må få jobb, og jobber må opprettholdes og skapes. Mange står utenfor jobb pga funksjonsnedsettelser, langvarig sykdom, drop-out fra utdanning mv. Her vil gode ordninger for funksjonsassistanse, sykdomsbehandling, suksess i utdanningsløp være avgjørende. Det fokus - og prioritering -  vi har på å gi folk mulighet til å utdanne seg og jobbe er kjernen i økt sysselsetting. For at arbeidsplasser kan skapes i privat sektor er faktorer som forutsigbarhet i forhold til skattenivå, rammebetingelser og reguleringer avgjørende. Gründerskap må stimuleres, og ordninger inn mot offentlige instanser må være smidige med korte og raske beslutningslinjer.

Krf: Blant annet ved å føre en næringsvennlig politikk. Videre at de nasjonale stimuleringsordningene etter korona må fortsette, slik at vi kan få næringslivet skikkelig i gang igjen. Og det må bli enda lettere å starte sin egen virksomhet.

 

Hvordan vil ditt parti angripe de store omstillingene som regionen står foran i overgangen til nye, grønne verdikjeder (batteri, hydrogen, flytende vindkraft)? 

Arbeiderpartiet: Offshorebransjen, prosessindustrien og forskningsmiljøene har den kompetansen som trengs for å etablere nye klimavennlige arbeidsplasser. Vi har et stort fortrinn med vår tilgang til ren og fornybar kraft, vi er en utadrettet region med lange tradisjoner for internasjonalt samarbeid, høy eksport og et mangfoldig næringsliv med havnæringer, reiseliv, treindustri, jordbruk og kraftindustri. Men det trengs en plan for hvordan vi skal utnytte dette i omstillingen. Arbeiderpartiet har utarbeidet en vekstplan for Agder, med fem satsningsområder som skal bidra til å skape nye, grønne verdikjeder, vekst og arbeidsplasser i hele Agder: En sentral region for det industrielle grønne skiftet. Agder som en attraktiv helårsdestinasjon. Økt vekst gjennom satsing på landbruk, skogbruk og havbruk. Et kompetanseløft for økt vekst og utvikling i hele regionen. En sentral, kompakt og effektiv region.  

Fremskrittspartiet: Sikre tilstrekkelig utbygging av infrastruktur for kraft, med en offensiv planlegging med mindre byråkrati sikre at areal raskt blir tilgjengelig, gjøre det lønnsomt å investere gjennom å fjerne formueskatt. 

Miljøpartiet De Grønne: Første skritt er å erkjenne at oljealderen er slutt, slik at vi kan komme raskt i gang med det grønne skiftet og imøtekomme den stigende etterspørselen globalt etter nye og miljøvennlige produkter. Den høye kompetansen i leverandørindustrien kan, hvis vi handler raskt, gi klare konkurransefortrinn innenfor grønne verdikjeder og sirkulær økonomi. Staten må følge opp med stimuleringstiltak. De Grønne har programfestet at Norge må bruke kraftige offentlige virkemidler for å raskt flytte investeringer, forskningsprogrammer og kompetent arbeidskraft fra olje- og gassindustrien over til grønne vekstområder.  

Venstre: Statens oppgave er å legge forholdene til rette. Tilretteleggingen innebærer blant annet tilskudd fra Enova for å redusere kostnadene for klimavennlig teknologi der det fremdeles er en markedssvikt. I tillegg satses det stort på tilskudd gjennom Forskningsrådet til innovasjonsprosjekter, og Innovasjon Norge sine programmer må videreutvikles slik at staten kan tilrettelegge best mulig for nye grønne arbeidsplasser. Venstre har også bidratt til at Norge blir en del av InvestEU som vil ha gode finansieringsløsninger for flere av prosjektene innen nye grønne arbeidsplasser. 

Rødt: Vi vil sikre en nasjonal industripolitikk med konsesjonslover, differensiert arbeidsgiveravgift og andre støtteordninger til industri i distriktene. Agder har vannkraft, kompetanse og geografisk plassering som er ideell for en industrisatsing. Vi vil opprette et nasjonalt industrifond, hvor en andel av oljefondet settes av til å gjøre strategiske investeringer i hjemlig industriproduksjon - da kan vi satse på morgendagens løsninger. Skal vi satse på kraftkrevende industri må vi ha nettopp kraft. Vi vil oppruste vannkraftverk og sikre at den kraftkrevende industrien har tilgang på vannkraft til gode priser (fritak fra elavgift og redusert nettleie) og med forutsigbare rammer. Vi ønsker også å styrke regionale utviklingsfond og industriklynger. Samtidig er det viktig for oss å si at man ikke kan redde klima ved å ødelegge natur. Vindkraftparker er vi motstandere av, både på land og som havvind på norsk sokkel. 

Høyre: Vi er heldige i vår region som har både bedrifter og verdensledende teknologier som kan konverteres over til nye produkter og tjenester. Det arbeidet de sammen gjør betyr mye for at en skal lykkes.  Det betyr at de kan bli produsenter og leverandører til  f.eks. havvind, batteri og hydrogenfabrikker. Vi må sørge for at virkemidlene er gode og treffsikre, at kommunale og regionale planprosesser går fort nok og at Statsforvalteren bidrar til denne utviklingen. 

Senterpartiet: Senterpartiet mener vi må bruke den unike kompetansen vi har i Norge til å bli ledende innenfor grønn teknologiutvikling. Staten må bidra ved å stille areal til rådighet for fullskala prosjekter, og gjennom støtte til et aktivt marked i Norge utvikle en fullstendig verdikjede og også tilrettelegge for norsk eierskap. Vi mener at regjeringen har vært altfor passive i dette arbeidet. Å stille klare og konkrete krav om nasjonal verdiskapning og regionale ringvirkninger i tildelingskriteriene for areal og konsesjon er avgjørende for leverandørindustrien på Sørlandet. Tildelingskriteriene kan påvirkes politisk, og Senterpartiet mener det er store muligheter her. Norges erfaringer innen offshorevirksomhet gir oss et fantastisk fortrinn i utviklingen av havvind. Vi har sterke kompetansemiljøer, vi ligger langt fremme på teknologiutvikling og digitalisering og vi har tradisjon for å stille strenge krav til helse, miljø og sikkerhet. 

Sosialistisk Venstreparti: SV har utarbeidet en omfattende plan for både utslippskutt og grønn omstilling, og vi skal utvikle nye, grønne sirkulære verdikjeder. Vi må legge til rette for nyetableringer, vi skal stille opp med midler til forskning og innovasjon, og vi vil styrke det europeiske handelssamarbeidet. Staten skal være motor i det grønne skiftet ved å både vri investeringer, men også andre offentlige støtteordninger i grønn retning. Vi ønsker å legge til rette for videre- og etterutdanninger så folk med relevant kompetanse kan jobbe i de nye næringene. 

Partiet Sentrum: Agder er i posisjon til å ta aktiv del i omstillingen som allerede er i gang inn i nye, grønne næringer. Partiet Sentrum vil bygge opp under innovasjonen som skjer ved å bruke 1% av oljefondet i et innenlands, grønt investeringsfond som kan sikre nødvendig risikokapital inn i nye prosjekter. I tillegg må vi som stat legge klare planer for eierstrukturer og gi tydelige rammebetingelser og langsiktig forutsigbarhet.

Krf: Ha statlige stimuleringsordninger og støtterordninger som tilgodeser disse bransjene som Norge ønsker å satse på. Videre sikre og bygge infrastruktur næringen trenger, som eksempelvis veien som regjeringen nå sikrer for den nye batterifabrikken i Arendal.

 

Vil ditt parti beholde EØS-avtalen? 

Arbeiderpartiet: EØS-avtalen skaper trygghet for norsk økonomi og norske arbeidsplasser. Arbeiderpartiet står klippefast på EØS-avtalen. 

Fremskrittspartiet: Ja, men bør reforhandles på en del enkeltpunkter som blant annet trygdeordningene.  

Venstre: Absolutt, og helst at Norge blir med i EU, også. Å si opp EØS-avtalen vil være en katastrofe for norsk næringsliv, og gjøre stor skade på næringslivet i hele landet og spesielt for eksportbedrifter langs kysten. Agder har en stor andel eksport til EU-land. Det innhentes også mye kompetanse og arbeidskraft fra andre EU-land.   

Miljøpartiet De Grønne: Vi har programfestet en aktiv europapolitikk og støtter videreføring av EØS-avtalen. 

Rødt: Nei. Vi vil si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale. Så lenge EØS-avtalen er gjeldende ønsker vi å utnytte reservasjonsretten i avtalen til å sikre norske lover forrang framfor EU sitt lovverk. 

Høyre: EØS avtalen er vår viktigste avtale og MÅ ikke rokkes ved.  Den gir oss tilgang på et marked med nesten 500 mill. mennesker.  Det vil være dramatisk for vår eksportindustri om den skulle bli sagt opp.

Senterpartiet: Senterpartiet vil jobbe for å erstatte EØS-avtalen med noe bedre. Inntil et slikt alternativ er på plass må vi utnytte handlingsrommet som ligger i EØS-avtalen langt bedre enn vi gjør i dag, og vi må slutte å stadig avgi nasjonal selvråderett mer eller mindre uten diskusjon. 

Sosialistisk Venstreparti: SV mener at EØS-avtalen bør erstattes med en bred handels- og samarbeidsavtale med EU, som sikrer både gode handelsbetingelser og grunnleggende demokratisk påvirkning og kontroll. Så lenge EØS-avtalen består, må reservasjonsretten tas aktivt i bruk av norske myndigheter. Særlig viktig er det å hindre at EU-domstolens mange kjennelser om avregulering av arbeidsmarkedet og energisamarbeidet får effekt i Norge. 

Partiet Sentrum: Ja. EØS-avtalen er viktig for Norges samarbeid med EU både i forhold til handel og arbeidsmarked.

Krf: Ja, selvsagt. Det kan bli veldig dyrt å forsøke en reforhandling

 

Demokratene har ikke besvart vår henvendelse.
facebook