Vi bør handle mer sammen og stå sammen ut i verden, var noe av budskapet fra den danske ambassadør i Norge Jarl Friis-Madsen og den norske ambassadør i Danmark Aud Kolberg under åpningen av Skagerrak Business Summit i Hirtshals. Til venstre Trond Madsen fra NHO Agder som ledet åpningen av konferansen.

Mye å tjene på samarbeid

23.11.2018 | Roar Osmundsen
I en usikker tid internasjonalt bør de nordiske landene handle mer hos hverandre og stå sammen ut i verden.
Det var budskapet da ambassadøren for Norge i Danmark Aud Kolberg og den danske ambassadøren i Norge Jarl Frijs-Madsen åpnet Skagerrak Business Summit i Hirtshals torsdag.

Et mål med konferansen er nettopp å styrke samhandlingen mellom Nord-Jylland og Sørlandet. Det var tredje året konferansen ble arrangert, med om lag 140 deltagere, hvorav 60 fra Norge. Det er Businessbroen som er arrangør med hjelp fra næringsaktører på begge sider av Skagerrak.

Samarbeid betyr mye


Begge ambassadørene pekte på at landene har mye felles.

Den danske ambassadøren mente samarbeidet mellom landene bare vil bli viktigere i en verden som preges av usikkerhet.

- Jeg tror vi vil se en forsterket tendens til samarbeid i Norden. Se på Brexit og Trumps proteksjonisme. Dette skaper usikkerhet. Vi er den mest integrerte regionen i hele verden. Jeg er ikke tvil om at vi vil se økt vekst.

- Om Norge er halvveis med i EU, så er Danmark halvveis ute. Vi er gode til å samarbeide i Norden, sa Kolberg. Hun advarte samtidig mot å bli for innadvendte og ikke se potensialet i resten av verden. Men i møte med resten av verden vil Norden ha mye å tjene på stå sammen, et felt hun mente Norden kunne bli flinkere på.

“Danskemetoden”


De to ambassadørene tok med med humor opp at det også er forskjeller mellom landene, blant annet i forhandlingsteknikk. At ikke alt er som hjemme, må man ha funnet ut av før forhandlingene begynner.

- Nordmennene teller antall skjorteknapper på vei ut fra forhandlinger med danskene. Andre tror naivt at det er som hjemme. Vi må finne en løsning i mellom her. Og den kommer når vi har kunden i sentrum, sa Kolberg.

Den danske ambassadør i Norge Jarl Frijs-Madsen fulgte opp sin norske kollegas kommentar om skjorteknappene.

- Når nordmennene snakker om å forhandle på danskemetoden, så er det ikke noe kompliment, men forhandlinger på den lidt hårde måde, sa han.

Muligheter i begge land


Men om det er noen ulikheter, så er potensialet i enda mer samhandling stort. Kolberg fremhevet blant annet samarbeid om offshore vindkraft, der teknologimiljøene i de to landene utfyller hverandre.

Frijs-Madsen pekte på ulike muligheter på det norske markedet for dansk næringsliv: Det er et utvidet hjemmemarked i klassisk forstand; kan et produkt selges til en konkurransedyktig pris i Danmark kan det også med stor sannsynlighet selges i Norge. Han poengterte tre områder som er mest interessant for sitt næringsliv i Norge: Industri, miljø og energi, urban utvikling samt tech og helse. Frijs-Madsen viste hvordan Norge nå satser på vindmøller og at det er store muligheter til å være underleverandører til blant annet olje-, fiske- og fødevareindustrien.

Det siste punktene understreket også Kolberg som en stor mulighet for mer samarbeid mellom landene, der den norske regjeringen satser mye på fremtidens matproduksjon til havs.

- Dansk eksport til Norge er på 72 milliarder danske kroner. Jeg tør ikke å tenke på hvor mange norske kroner det er. Som land komplimenterer vi hverandre, sa Frijs-Madsen.

Konferansen ble arrangert på Nordsømuseet i Hirtshals torsdag. Den arrangeres i Danmark hvert andre år, det andre i Norge.
facebook

Relaterte saker