Det var stor interesse i Næringslivet da Konjunkturbarometeret ble presentert tirsdag.

Økt kamp om arbeidskraften

08.01.2019 | May Baagøe Broughton
Da SR Banks konjunkturbarometer ble presentert tirsdag, viste det tegn til økt optimisme. Med dette følger en kamp om de kloke hodene.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
Ifølge sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank viser tall fra NAV at arbeidsledigheten har blitt redusert siden våren 2016, og er nå på 2,3 prosent. Dette er det laveste tallet på ti år.

- Den lave arbeidsledigheten kombinert med bedriftenes planer om å ansette flere, indikerer en økt kamp om arbeidskraften, sier Knudsen.

Det er bedriftene innen olje- og gass, samt industri som melder om høyest vekst.

- Dersom bedriftene realiserer planene om vekst vil det mest sannsynligvis kreve god tilflyt av arbeidskraft til Norge, og i Norge. Det vil også kreve økt produktivitet, understreker Knudsen.

Næringspolitisk leder i Næringsforeningen, Roar Osmundsen, kjenner seg igjen i beskrivelsene.

- Det store bildet i Konjunkturbarometeret harmonerer med de rapportene vi får. Flertallet tror på økt aktivitet, sier han og fortsetter:

- I bilbransjen er det store ordrereserver, og de merker stor pågang fra bedrifter som har fått oppdrag i regionen. 2018 er det beste året så langt for varebilsalg, hvor det var en økning på seks prosent fra 2017.

Han forteller også at bemanningsbransjen melder om en økning på 10 prosent i tredje kvartal 2018, sammenlignet med året før i utfakturerte timer.

Anja Berghlin, partner i Qualified Professionals, viser blant annet til at hun kunne ansatt ti systemutviklere på dagen.

- Det viktigste er at medlemsbedriftene er tydelige. Tilgang til kvalifisert arbeidskraft er svært viktig for å styrke konkurransekraften. Dette vil tilspisse seg fremover, når digitaliseringen blir mer og mer sentral innen alle yrker. Fremover vil det bli vanskeligere å få en jobb hvis ikke du har noe formell kompetanse, enten fagbrev eller høyere utdannelse. Vi ser allerede nå at markedet på Sørlandet etterspør digital kompetanse, både i yrker som ikke trengte dette før, og i rene it-stillinger, sier Osmundsen og avslutter:

- I bunn og grunn handler det om å gjøre regionen attraktiv, og få flere kloke hoder til å flytte hit.
facebook

Relaterte saker