SPENN
Administrerende direktør i Saint-Gobain, Hilde Brunvand Nordvik, kommer til møtet for å snakke om sin egen vei til topplederstillingen. (Foto: Erling Slyngstad- Hægeland)

Slik er Saint-Gobains nye leder som sjef

29.08.2016 | Jan Frantzen
Saint-Gobains nye sjef, Hilde Brunvand Nordvik, mener det er sunt å ha dårlig samvittighet innimellom.
Hvorfor er du en god leder?

- Jeg er god til å se hvem som er god til hva, og sette sammen team som ønsker å dra i samme retning.  Spørsmålet er hvordan jeg kan løfte hver enkelt, og det gjør jeg gjennom god dialog. Det gir meg mye å se folk lykkes og gå hjem med et smil om munnen. Jeg trenger ikke se navnet mitt eller tittelen min noen steder, men jeg liker å være med på å bestemme hvilken retning vi skal gå i. Og synlig ledelse er svært viktig for meg. Det skal ikke være en overraskelse for de ansatte at jeg er ute i anleggene, det er der jeg finner ut hvordan folk har det og hvordan prosessene våre går.

Hva slags saker synes du er vanskeligst å håndtere?

- Når man har personalsaker hvor det vipper over fra det faglige til ting som går på person. Det kan jeg kjenne på. Hvis jeg har en opphetet faglig diskusjon med deg, vil jeg gjerne kunne gå ut og ta en kaffe etterpå. Det er klart at man som leder kan få dårlig samvittighet noen ganger, men det tror jeg er sunt. Man må tåle å ha det litt vondt.

Det hadde vært fint om vi ikke behøvde å snakke om kjønn, men faktum er at det er veldig få kvinnelige ledere på Sørlandet. Hvorfor er det slik?

- Det har jeg lurt på selv også. Det er muligens noe med kulturen på Sørlandet, at damene skal være hjemme hos ungene, og bare ha deltid. Kanskje er det noe med selvbildet, kanskje har det noe med bedehuskulturen å gjøre. Det er nok et litt touchy tema, men jenter må stole på seg selv. Vi må tørre å vise at vi er gode og får ting til.

Føler du et ansvar for å gå i bresjen?

Tidligere ville jeg ikke være med på sånne kvinnelige nettverk. Hvis jeg skulle få en jobb, skulle jeg ha den fordi jeg var best – ikke fordi jeg hadde alliert meg med kvinner. Men etter jeg kom hit har jeg begynt å reflektere litt mer over hva jeg kan gjøre for å få kvinner til å tørre å ta andre stillinger enn det som har vært vanlig. Kanskje jeg burde gå litt i bresjen, i hvert fall si høyt at det er ok for kvinner å ønske å være ledere.

Har du opplevd noe negativt fordi du er kvinne?

Jeg har jo blitt kalt diverse opp igjennom. Blitt skjelt ut eller utsatt for grove vitser. Men jeg er litt rappkjeftet, og jeg tror de skjønte at det ikke var noe vits – at jeg hadde noe i hodet, og kanskje en skarp kommentar. Og da ble det stille. Det har aldri gått innpå meg. Det har sagt mer om dem enn om meg.

Saint-Gobain fikk noen tiltak fra miljødirektoratet i 2014, hva har dere gjort med det?

Vi hadde en del avvik fra revisjon 2014, som vi jobber målrettet med. Det er luft, vann og jord, som vi må ha kontroll på. Vi er i tett dialog med Miljødirektoratet og kan ikke implementere noe før vi har testet hva konsekvensene er for miljøet. I dag slipper vi ut svovel og PAH-forbindelser, men på sikt ønsker jeg å lukke ovnene, slik at utslippene våre blir vesentlig mindre.

Det klages også en del på lukt fra anlegget, har dere fokus på det?

Ja, vi jobber med å knekke koden når det gjelder svovelforbindelser. Det har vi ikke klart ennå, men vi har stort trykk på å bli kvitt lukta. Den er ikke farlig, men den er sjenerende for naboer. Vi har et sosialt ansvar, og det tar vi på alvor.

Fakta om Hilde Brunvand Nordvik:

Tittel: Administrerende direktør i Saint-Gobain Ceramic Materials AS, Lillesand

Bakgrunn: Utdannet sivilingeniør i fysikalsk metallurgi på tidligere NTH i Trondheim. Jobbet som forsker på Institutt for energiteknikk på Kjeller, avdelingsleder ved Elkem Research, vært verkssjef i Sibelco Nordic, hvor hun senere satt i konsernledelsen. Produksjonssjef i Saint-Gobain, Lillesand fra oktober 2013 hvor hun har vært administrerende direktør siden mai 2016.

Dette leser jeg: Ken Follett og Wilbur Smith.

Dette hører jeg på: Gjerne Queen på høy styrke.

Dette gir meg energi: To ting: Å se at andre lykkes og det å ta en løpetur ut i skauen.
facebook

Relaterte saker