SPENN
- Jeg tror på mennesket. Jeg tror at alle kan og vil. Det er mitt utgangspunkt i møte med ansatte og andre, sier NAV-direktør i Vest-Agder, Elisabeth Blørstad. Foto: Kjell Inge Søreide.

Sysselsettingssjefen

28.12.2015 | Tekst: Arne Roger Janse, Foto: Kjell Inge Søreide
Aldri før har det gått tapt 4000 arbeidsplasser i Vest-Agder i løpet av et år. NAV-direktør Elisabeth Blørstad er spent på 2016.
- Det er først fra nyttår vi ser den fulle effekten av varslene om oppsigelser som kom i 2015. Mange av dem som er sagt opp, jobber ut desember. Vi ser at arbeidsmarkedet har absorbert de fleste ledige til nå, men vi tror ledigheten vil stige fra 3,4 til 4,5 prosent ved årsskiftet, sier Blørstad.

Hun venter henvendelser fra en ny gruppe mennesker. De som etter endt skolegang kunne velge og vrake i jobber, som gikk videre til stadig bedre betalte jobber, som aldri har vært arbeidsledige, men som nå plutselig står uten noe å gjøre.

– Klart det er krevende. Rådet vårt er å være en aktiv jobbsøker i hele landet, og også å sjekke mulighetene i for eksempel Danmark. Samtidig er det viktig å holde seg i fysisk form og pleie sosiale nettverk, sier Blørstad.

Hennes medarbeidere har allerede vært i kontakt med mange som har mistet jobben eller står i oppsigelsestiden. Bedrifter som har mer enn ti ansatte og som planlegger å redusere arbeidsstyrken, plikter å melde fra. NAV rykker ut hvis bedriften ønsker det, for å informere om muligheter.

– Det er ikke slik at NAV skaffer deg en jobb, det gjør du selv. Men NAV kan bistå, og det gjør vi. Men ansvaret for å finne en jobb ligger hos den enkelte, sier Blørstad.

Puss opp cv-en.
Det beste tipset hennes er å pusse opp cv-en for å vise fram hele mennesket, ikke bare utdanning og arbeidserfaring. Og så gjelder det å starte jobbjakten så fort som mulig, helst før man går ut av nåværende stilling.

– All erfaring viser at det er lettere å få ny jobb når du allerede er i jobb. Men også arbeidsledige finner seg en ny jobb i løpet av ganske kort tid; halvparten etter tre måneder og 75 prosent etter seks måneder, forteller Blørstad.

De siste 25 prosentene, de langtidsledige, er den gruppa som NAV arbeider mest med.

Alltid hatt jobb.
Hun som arbeider for å få folk i jobb, har selv alltid hatt jobb. Blørstad er tidligere trygdesjef i både Kristiansand, Mandal og

Lyngdal, og hun var fylkestrygdedirektør i Vest-Agder i ti år, før hun ble hentet til Oslo for å jobbe med et av de største offentlige prosjektene i Norge; sammenslåingen av arbeidsetaten, trygdeetaten og sosialkontorene. Da prosessen resulterte i lanseringen av NAV i 2006, ble Blørstad direktør for NAV Vest-Agder.

– Du har tilbrakt hele yrkeslivet i det offentlige. Har du aldri vært fristet av det private næringslivet?

 – Jeg har hatt et par styreverv i det private. Men ellers har det offentlige utfordringsbildet alltid fascinert meg. I NAV jobber vi med et samfunnsmandat som er både veldig stort og veldig spennende, sier Blørstad.

Dragning vestover.
Hun er snart 60 år gammel, gift, mor til en og farmor til to. Opprinnelig er hun fra Lindesnes kommune, men kjærligheten

flyttet henne til Søgne, der hun har bodd i mange år. Fortsatt har Blørstad en dragning vestover, noe som har resultert i anskaffelsen av et hus på Lista.

– Jeg er glad i å være i bevegelse og går gjerne lange turer. Aller helst går jeg på Lista. Der er det bare helt vidunderlig. Lyst, åpent, hav, strender, flotte turområder og flotte folk, sier Blørstad.

Hun har i flere tiår sunget i Søgne bygdekor og vært med i Rotary. Nå gjør hun ingen av delene. Blørstad jaget lenge for å rekke øvelsene og møtene. Etter hvert lot hun heller være.

Det skinner gjennom at jobben krever mye. Blørstad styrer NAV Vest-Agder med nærmere 300 ansatte, noen på hovedkontoret på Tangen i Kristiansand, men flest spredt utover NAV-kontorer i alle fylkets kommuner. De har hendene fulle, og vel så det, ikke bare med ledige oljeingeniører, men også med en rekordstor tilstrømning av flyktninger, og oppfølging av stadig flere unge mennesker som står utenfor arbeidslivet.

Blørstad tror vanskelige tider vil utløse ny energi.

– Se på kraften til nyskaping på Evje etter nedleggingen av Evjemoen og i Vennesla etter nedleggingen av Hunsfos Fabrikker. Det bor en kolossal kraft i mennesker, og ofte resulterer vanskeligheter i noe nytt og kanskje bedre, sier Blørstad.
facebook