SPENN
Helge Breilid forteller at alkohol og tobakk er aller mest vanlig å smugle «over dammen».

- Vi må være gode til å lese mennesker

30.10.2019 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Helge Breilid stortrives i tolleryrket, men én ting bekymrer ham: nye kjemiske stoffer lages hele tiden, og internett gjør dem lett tilgjengelige.
– Du ville jobbe med lover og regler, men det var ikke toller du skulle bli?

– Jeg skulle studere juss, det var jeg fast bestemt på. Jeg hadde kjøpt bøker og alt. Men så traff jeg et par kamerater som trivdes veldig godt i tollvesenet. De fortalte at det skulle tas inn nye aspiranter. Jeg slang inn en søknad og har vært der siden -81. Vi har et veldig godt miljø, det er få eller ingen som slutter.

– Hva er mest interessant med jobben din?

– Den artigste perioden var da narkotikasmugling var ganske nytt og på alles lepper. Det var mye entusiasme og nybrottsarbeid, vi stod virkelig på og gjorde mange fine beslag. Nå har jeg vært leder siden 2004 og er aller mest på kontoret. Arbeidet går i å lede de som jobber turnus og etterretning, bestemme hva vi skal satse på og legge ressurser i. Men jeg er også litt ute og kikker på hva som foregår.

– Hvilke utfordringer møter dere på?

– Å plukke ut de rette bilene og personene kan være vanskelig. Superspeed tar nærmere 2000 passasjerer, og tollerne må gjøre en vurdering i løpet av sekunder. Treffprosenten vår ligger på 12–13 prosent blant vanlige reisende. Med kyststripe og kort vei til Danmark, ser vi også endel småbåttrafikk og utfordringer langs kysten.

– Hvordan reagerer de som blir tatt?

– Det blir sjelden gretten stemning. De som har smugla narkotika har gjerne skjerpa seg lenge og kan føle en lettelse i å la skuldrene senke seg og si «jeg gir meg».

– Har du noen morsomme episoder?

– Jeg hadde et ektepar hvor mannen hadde kjøpt altfor mye og gjemt det unna for kona. Det viste seg at hun hadde gjort det samme, kjøpt altfor mye og gjemt det unna for mannen. I et annet tilfelle fikk jeg en telefon fra en illsint mann som hadde bestilt det han trodde var viagra på nett. Han var fly forbanna på meg fordi stoffet hadde null virkning.

– Hvordan har utviklingen vært når det gjelder smugling?

– Før var kurerene lettere å avsløre. I dag er det profesjonelle organisasjoner som skjuler sine spor på en helt annen måte. Når de først blir tatt, er det gjerne større partier enn før. Organisasjonene følger med på hva vi gjør og hvor det er best tollkontroll, så trendene forandrer seg stadig. Det kommer hele tiden nye kjemiske stoffer. Det mest skremmende er at unge mennesker kan sitte hjemme på rommet og bestille stoffer de ikke aner noe om via internett. Det kan være livsfarlig.

– Hva ser dere etter når dere skal stoppe biler og personer?

– Vi har et veldig godt samarbeid mellom tollere og politi i hele Norge og Europa. Ellers må vi være gode til å lese mennesker. Vi ser blant annet på samtaleteknikk, øyne og symptomer på at man har stimulert seg.

– Det er ikke bare på grensa du er opptatt av regler, men også på fotballbanen som tidligere Start-spiller?

– Ja, fotballinteressen er som en sykdom, he he. Jeg spiller ikke selv lenger, men er fremdeles engasjert i Start. Og på oppdrag fra Fotballforbundet reiser jeg rundt på kamper i hele landet og ser til at alt foregår etter lover og forskrifter. Fotballfamilien er en veldig fin familie å tilhøre.

FAKTA: Helge Breilid (60)

Stilling: Toller og seksjonssjef ved grensekontrollseksjonen for Tollregion Sør-Norge

Familie: Gift, to barn, to barnebarn, en katt

Bor: Kvadraturen, oppvokst på Gimlekollen
facebook